П`ятниця, 17.11.2017, 22:09
| RSS
Головна | Дієта при цукровому діабеті
Меню сайту
Статистика
Пошук
Календар
«  Листопад 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Друзі сайту
Народна медицина
Дієта при цукровому діабеті

Правильне харчування при цукровому діабеті відіграє важливу роль у лікуванні та сприяє попередженню ускладнень при захворюванні. Дієта при цукровому діабеті спрямована на підвищення захисних функцій організму, нормалізації травлення, а також обмеження вживання продуктів, які містять цукор.

При цукровому діабеті рекомендовано дотримуватися 5-разового режиму харчування. При готуванні страв необхідно користуватися таблицями складу продуктів та точно враховувати продукти, які входять в щоденний раціон. При цьому необхідно мати вагу та мірну посудину. Рекомендовані способи приготування їжі: варіння на пару (після чого можна обсмажити в духовці); варіння на воді; також можна тушкувати страви, але це менш поширений спосіб приготування. 

При цукровому діабеті рекомендовано:

- хліб із муки 2 сорту: білково-пшеничний, білково-вівсяний, житній - вживати до 300 грамів на добу;

- консерви в томаті та власному соку; нежирні сорти риби у запеченому та відварному вигляді, також можна в смаженому (сріблястий хек, окунь, тріска, навага, лящ, судак);

- яйця: до 1 яйця на добу для приготування страв;

- жири: рослинні олії - добова доза становить 40-50 грамів, включаючи олію, яка використовується для приготування їжі (сюди можна віднести соняшникову, кукурудзяну та оливкову олії); вершкове масло (топлене несолене);

- птиця та м'ясо: допускається вживання м'яса кролика, нежирної свинини, яловичини, індички, телятини - приблизно 100 грамів на добу за призначенням лікаря;

- борщі та супи: рекомендовано готувати з овочами, фрикадельками, картоплею, крупою (вівсяна, пшоняна, гречана, перлова, ячмінна). Якщо цукровий діабет супроводжується ожирінням, рекомендовано додавати в борщі щавель;

- овочі: сирі, тушковані, запечені, варені овочі; рекомендовано більше вживати овочів які містять невелику кількість вуглеводів (баклажани, огірки, диня, кабачки, помідори, шпинат, капуста); зелений горошок, буряк, моркву та картоплю можна вживати з урахуванням допустимої кількості вуглеводів, які містяться в цих овочах (приблизно допускається до 200 грамів на добу овочів, які містять вуглеводи, але в кожному випадку необхідно консультуватися із лікарем);

- крупи: вівсяна, пшоняна, гречана, перлова, ячмінна каші (вживати з урахуванням норми вуглеводів);

- молокопродукти: кисломолочні напої та молоко; допускається вживання нежирного несолоного сиру та сметани в обмежених кількостях;

- прянощі та соуси: кріп, майонез, кориця, петрушка, гвоздика; гірчиця, хрін, перець - в обмежених кількостях; нежирні томатні соуси;

- закуски: несолений сир, заливна риба, кабачкова та овочева ікра, вінегрет, салати із морепродуктів, салати із свіжих овочів;

- ягоди та фрукти кисло-солодких сортів (як свіжі, так і варені) - допускається до 300 грамів на добу, компоти, желе;

- напої: відвар шипшини, сокі овочеві, кава та чай. Також рекомендовано вживати напої, які мають цукрознижувальну дію: настій зерна вівса на воді в співвідношенні 1:6 - пити по 100 мл 4 рази на день; свіжий сік із ягід суниці рекомендовано приймати по 5 столових ложок на добу, також можна приготувати відвар із сухого листя суниці.

Не рекомендується при цукровому діабеті:

- солодкі соки (виноградні, лимонади та ін.), солодощі та солодкі фрукти (цукерки, цукор, інжир, ізюм, морозиво, варення, фініки, банани, виноград);

- макаронні вироби, манна крупа, рис;

- солона риба, ікра, консерви в олії;

- молочні страви із макаронами, рисом та манною крупою; жирні бульйони;

- жирні сорти риби, буженина та м'ясо;

- м'ясні жири, мариновані та солені овочі, солені та гострі соуси.
Безкоштовний хостинг uCozCopyright MyCorp © 2017