Вівторок, 19.03.2024, 14:17
| RSS
Головна | Дієта при ожирінні
Меню сайту
Статистика
Пошук
Календар
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Друзі сайту
Народна медицина
Дієта при ожирінні

Під час лікування ожиріння необхідно вести активний спосіб життя та дотримуватися дієти. Дієта при ожирінні спрямована на обмеження споживання легкозасвоюваних вуглеводів та жирів тваринного походження. Правильне харчування при ожирінні та підвищена фізична активність ефективно сприяють зменшенню маси тіла. 

При ожирінні рекомендований 6-разовий режим харчування із достатньою кількістю їжі для насичення. Готувати їжу необхідно у печеному, тушкованому або вареному вигляді без солі. Сіль додається в невеликих кількостях до готової страви. Нормальна добова доза солі при ожирінні становить до 5 грамів. Після прийому їжі не рекомендовано відпочивати, а необхідно зайнятися легкими фізичними навантаженнями або прогулятися. Слід зменшити вживання рідини до 1 л на добу. Замість води краще вживати сік та чай (чорний). Необов'язково обмежувати себе в рідині в жарку пору року. Замість цукру необхідно вживати сорбіт або ксиліт (до 30 грамів на добу).

При ожирінні рекомендовано вживати:
- молокопродукти: нежирний сир (до 150 грамів на добу); кисло-молочні продукти та молоко із зниженим вмістом жирів (загальна добова кількість становить до 300 грамів);
- овочі: вживаються після кулінарної обробки, але рекомендовано якомога більше їсти свіжих овочів в сирому вигляді; 
- хліб: білково-висівковий та білково-пшеничний хліб (до 100 грамів на день); пшеничний і житній хліб із муки грубого помолу;
- яйця: 1-2 яйця на день (можна вживати у вареному вигляді або приготувати омлет);
- риба та морепродукти: заливний оселедець, сардини в оцті; морепродукти (кальмари, морська капуста, мідії, креветки); риба - нежирні сорти прісноводної та морської риби (форель, щука, тунець, судак, камбара, тріска);
- рослинні олії (оливкова, соняшникова, кукурудзяна) вживати до 25 грамів на добу; коров'яче масло (до 5 грамів на добу);
- супи та борщі (із щавлю)(буряковий - до 200 грамів на день) із невеликою кількістю крупи або картоплі;
- крупи: вживаються в кількості, яка не перевищує 25 грамів на день і то лише для приготування супів; вживають ячмінну, перлову та гречану крупи, а також є корисною вівсяна каша;
- прянощі і соуси: червоний солодкий перець, слабкий грибний соус; білий з овочами, червоний та томатний соуси, оцет;
- фрукти: допускається споживання варених та сирих фруктів та ягід кисло-солодких сортів, мусів та желе на сорбіті і ксиліті, несолодких компотів; корисними є брусниця, вишня, агрус, лимон, кисло-солодкі яблука, айва, малина, смородина, апельсин;
- закуски: заливна риба; салати овочеві (із сирих та квашених овочів, а також допускається додавання відварної риби); морепродукти;
- напої: овочеві, ягідні, фруктові та молочні напої; слабосолодкі чорна кава та чай (можна додати молока); столові низькомінералізовані мінеральні води. 

Не рекомендовано при ожирінні вживати: 
- какао, апельсиновий, виноградний та інші солодкі соки;
- киселі, мед, цукор, морозиво, варення;
- гострі та жирні закуски, макаронні вироби, рис, бобові, вівсяна і манна крупи, смажені яйця;
- ікра, олійні рибні консерви, бужена і солена риба, м'ясо;
- кондитерські вироби (тістечка, торти);
- вироби із пшеничної муки першого та вищого сортів;
- майонез, гострий та жирний соус;
- фініки, банани, інжир, виноград та інші солодкі сорти фруктів;
- солоні і жирні сири, ряжанка, вершки, жирний сир, топлене молоко, солодкий йогурт, солодкі сирки;
- маргарин, кулінарні жири, тваринні жири.

При ожирінні необхідно обмежувати вживання:
- нежирних сортів сиру;
- мариновані та солені овочі; страви із брукви, зеленого горошку, картоплі, моркви, буряка (добова доза всіх названих овочів не повинна перевищувати 200 грамів).

Якщо при ожирінні у хворого присутні хронічний холангіт, подагра, атеросклероз, то необхідно виключити із раціону м'ясні та рибні бульйони, а також обмежити вживання продуктів із високим вмістом білків, які можна замінити знежиреним сиром.

При ожирінні, яке поєднується із шлунково-кишковими захворюваннями рекомендовано виключити із раціону овочі, які містять грубу рослинну клітковину.

Розвантажувальні дієти при ожирінні

Для підвищення ефективності основної дієти, нормалізації обміну речовин, зменшення маси тіла рекомендовано провести один раз в тиждень одну розвантажувальну дієту.

Види розвантажувальних дієт

1. Сирна. Це дієта, яка передбачає вживання нежирного або 9%-ної жирності сиру. Рекомендовано вживати по 100 грамів сиру 5 разів на день, при цьому необхідно вжити по 400 мл нежирного кефіру та чаю, та 200 мл відвару шипшини.

2. Гарбузова. Передбачає вживання м'якоті гарбуза по 300-400 грамів п'ять разів на день.

3. Яблучна. Рекомендовано вживати по 300 грамів спілих печених або сирих яблук п'ять разів на день.

4. Салатна. Необхідно вживати по 300 грамів свіжих несолоних овочів із додаванням рослинної олії.

5. Молочна. Рекомендовано вживати по 200-250 грамів простакваши, кефіру та молока в поєднанні або роздільно 5-6 разів на день. Всі молокопродукти повинні містити мінімальну кількість жирів.

6. Огіркова. Слід з'їдати по 300 грамів свіжих несолених огірків п'ять разів на день.

7. Сокова. Потрібно взяти 600 мл свіжовичавленого соку фруктів та овочів, додати 200 мл води, ретельно перемішати та прийняти на протязі дня за чотири прийоми.

Безкоштовний хостинг uCozCopyright MyCorp © 2024