Дієта при лейкопенії
При захворюванні на лейкопенію необхідно приділити уваги харчуванню хворого та його способу життя. При цьому захворюванні необхідно включити в раціон продукти, які містять фолієву та аскорбінову кислоти та насичені білками.
При лейкопенії потрібно якомога більше їсти зелені, овочів та фруктів, ягід.
Рекомендовано включити в щоденний раціон рисову, вівсяну та гречану каші, молоко та кефір.
Протипоказано вживати жирне м'ясо та рибу, натомість, корисним буде вживання пташиного м'яса, телятини та кролятини. Ці продукти легко засвоюються в організмі та містять велику кількість білків. Але якщо при лейкопенії уражена печінка та нирки, то потрібно споживати продукти з невеликим вмістом білка, оскільки перенавантаження організму білками може спричинити більш тяжкі ускладнення захворювання. Дієта при лейкопенії в значній мірі впливає на перебіг та лікування захворювання.
При лейкопенії необхідно якомога менше споживати тваринного жиру, печінки, солодкої газованої води.
Режим харчування при лейкопенії складає 5-6 прийомів їжі на день невеликими порціями.
Раціон харчування при лейкопенії включає в себе:
- дріжді (100-150 г на добу)
- відвар шипшини (0,5 л на добу)
- бульйон з фрекадельками, суп молочний, суп овочевий, суп м'ясний (не жирний), борщ із свіжої капусти
- хліб чорний і білий
- масло вершкове та цукор (по 50 г на добу)
- кисле молоко, кефір
- овочі. фрукти, ягоди
- манна, пшенична, гречана, рисова, вівсяна каші
- страви із курки та не жирної риби
- киселі. желе, компоти
|