Дієта при тромбоцитопенії
Хворим тромбоцитопенією рекомендовано приймати їжу 5 разів на день добре пережовуючи. Готувати їжу необхідно на пару та в запеченому, тушкованому або відварному вигляді.
В раціон харчування при тромбоцитопенії необхідно включити:
- теляче м'ясо, яловичину, м'ясо птиці
- річкову рибу - окунь, скумбрія, сазан, сардина, судак, щука
- морську та озерну рибу - тріска, окунь, стерлядь, сьомга
- з'їдати по 10 грам на день червоної ікри
- рослинні білки - капуста (білокачанна, брокколі, кольорова), гарбуз, баклажани, кабачки, соняшникове та гарбузове насіння (по 1 столовій ложці на добу), всі види горіхів (по 1-2 столові ложки на добу), квасоля, горох, свіжі гриби
- овочі, фрукти та ягоди - свіжі гранати, яблука, цитрусові
- молокопродукти - сметана (15-20%), молоко (2,3%), кефірна активіа (1%), кефір (1%), сир (17-30%), простокваша (1%), вершки (10%)
- рисова, пшоняна, гречана та геркулесова каші відварені на воді
- перепелині яйця - 4-5 яєць на тиждень
- напої - компоти із сухофруктів, морси і настої, чай (зелений, чорний (не міцний), какао з молоком, ягідні неконцентровані муси
|